Måste man nyttja dextros som bryggsocker eller kan vanligt socker likaså fungera?

En betydande ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning samt vinberedning.

dextros

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noggrann med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning olika synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det minsann inte spelar någon roll.

Något man måste minnas är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att manipulera resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst undfly att blanda på känsla.