Att brygga eget vin

Den som vill vara med om nya smaker och tycker om vin bör absolut prova att brygga själv. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och därtill genom skiftande jästekniker och övriga faktorer.

En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju dessutom vanligtvis billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som får gastronomisk eufori över att få nyttja vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera annorlunda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är ren och fungerande. Det är aldrig skojsamt att upptäcka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Dessutom medföljer ofta bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara flera förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt ej följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett liknande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns naturligtvis en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångsläge från en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer erfaren kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.