Att brygga sitt eget vin

Det är inte alls ovanligt att flertal människor brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande process som genererar möjlighet att experimentera och ta fram annorlunda sorter.

Det allra första steget är att organisera processen, och att köpa ett passande kärl. Fundera även över vilken typ av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att få ett gott resultat. Tänk över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör ihop med vilken typ av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att göra vin på otaliga olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att nyttja till vinbryggningen så är det angeläget att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär ska inte användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett redskap som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Oftast brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Typiskt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras olika och på förpackningarna anges oftast hur man bör göra. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man pressa ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren igen för att inspektera sockerhalten och om mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.