Brygg ditt eget vin hemma

Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera säger att det är ett utmärkt tillfälle att själv ha chans att utröna skilda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en komplett vinsats. Ifall alla instruktioner följs noggrant så kommer även nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så tillåts vin i traditionell bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin ifall vinmusten består av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att pröva att göra vin på flertal varierande bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att granska så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omvandla vinets smakkaraktär markant. En annan väldigt viktig del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan bör man förädla sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets förmåga att rena beror på kvalitativa aspekter som kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur.

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska ske i rumsvärme. Aktivt kol finns att köpa via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej ska vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är tillräckligt stor kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är klar ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en väldigt betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Också ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara tillräckligt.

Då och då är det faktiskt inte bara sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydelsefull funktion under bryggningens gång. Ett råd är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Registrera samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli häpen över vinsmaken i slutändan. Men man ska självfallet inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.