Mängder av förslag i Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda sammanhang. Och olika sorter passar olika bra till annorlunda mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis även all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är relativt lätt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de antar att det är för svårt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allting annat vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därtill är det lockande att man kan spara någorlunda mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det många vinexperter som arbetar med att oavbrutet förfina metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer jämt flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar somliga nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar även våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att ingående skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därtill ska all utrustning kontrolleras noggrant före nyttjande. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i flera reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig avgiftsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning.