Mousserande vin på hemmagjort vis

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en mycket invecklad process om du väljer att göra det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Men det finns en alternativ metod som skänker fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan produceras från en mängd skilda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att producera champagne.

Innan vi startar måste jag berätta att det ett enklare sätt som också framställer ett godare vin. Inhandla en vinsats från vinbryggarautrustning på denna länk från hembryggning.se, prisad.se eller liknande webbutik.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas relativt billigt på nätet.

Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och inte mer.

Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), med tanke på att de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver också en kapsyltång samt en del hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flertalet faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.

Vinet bör helst vara lite grumligt, om inte tillägga en aning jästsediment från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att åstadkomma denna sirap, värm en mix av en andel vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt ändock noga, i vinet.

5)

Nästa moment är buteljering med hävert, överför vinet direkt till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att klara av att hantera det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte gör det på korrekt sätt.

Såvida du inte är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett bra förslag:

Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns någonting som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som fundament till detta, samtliga tillbehör för detta finner du lätt på nätet.