Om vinbryggning och dess råvaror

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad av doftande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte ständigt tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för senare bruk. En del råvaror ska faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man införskaffa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är dessutom utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att köpa. Varudeklarationen ska utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på.

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.