Att tillreda sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad arbetsgång om man väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det är en val förfarande som ger fantastiska resultat med ett minimum utav möda.
Även mousserande vin kan göras från en mängd olika stoff, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att begagna en god kvalitet samtliga druvor produkt för att göra champagne.
Man kommer att tarva en hydrometer innan du börjar göra din ”champagne”.
Dessa kan köpas ganska kap på internet.
Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1, 070 och 1, 080 och inte högre.
Därjämte behöver man ett basal hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen.
Jag föreslår att du nyttjar ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), alldenstund de skall fungera som en preliminär tryckhållare.
Man behöver oxå en kapsyltång samt ett litet antal hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av övriga drycker kräver bubbel flertal faser).
1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin opp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.
Vinet bör vara en del grumligt, om inte addera en del jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Tillverkar en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en blandning av en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, försiktigt men grundligt, i vinet.
5) Efterträdande steg är buteljering med hävert, flytta vinet omedelbart till champagneflaskor använd bara flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs opp.
6) Ställ flaskorna lodrät på en kylig plats i 3 månader.
Vinet ska vara färdigt idag med speciell sediment på botten, om ej låt stå i ytterligare en månad alternativt tills det är kristallklart.
Efter att denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att assistera hålla minska jästen när man häller opp.
När flaskorna ska öppnas är en emotionell ingrepp där det flesta av innehållet kan spruta ut om man ej tillverkar det på korrekt fason.
Såvida du inte är en champion på denna färdighet kan detta kanske vara ett bäst förslag:
Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du önskar bibehålla det större utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som man oxå vinklar och ta bort locket på flaskan.
Det tar lång träning att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu är något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när man öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som bas till detta, alla tillbehör för detta hittar du lätt online.