Utrustning för produktion av eget vin

Nu för tiden är det relativt simpelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är väl nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda utrustning. Det finns givetvis mängder av övriga redskap och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.

Kjeld betonar också hur viktigt det är med hygien. Alltsammans som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara rent. All utrustning ska vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är även två medel som är absolut ofarliga att använda.

För att få bäst verkan bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att spola av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker utförligt) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara grundlig med att kontrollera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det självklart en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så sätt tar det ingalunda lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer eftersom det är redskap som delar frukten alldeles för mycket.