Att brygga Champagne

Att brygga Champagne

I boken Hemmaframställning av vin tar Kjeld Erlandsen bland annat upp hur man brygger den exklusiva drycken Champagne. Det är ett riktigt hantverksarbete och en mycket spännande dryck att brygga.

Det går faktiskt att hoppa över många steg i processen mot färdigställandet av Champagne. Man kan nämligen använda sig av ett färdigt torrt vin som grund. På så sätt sparar man mycket tid.

Oavsett om man brygger nytt vin eller använder redan färdigt så ska vinet vara helt utjäst på socker. Vinet ska heller inte innehålla mer än 11 % alkohol. Traditionell tillverkning av Champagne går till enligt följande:

I 3-4 minuter ska ½ vin kokas så att alkoholen försvinner. Därefter tillsätter man 2 matskedar socker och låter det kylas av. När temperaturen ligger på 25 grader ska Champagnejäst eller Saccharomyces Bayanus-jäst tillsättas. Sedan ska vinet hällas upp på flaska och placeras på ett avskilt ställe med en bomullstuss i halsen.

Lös i lite varmt vin 20 gram socker per 1 liter vin när förkulturen kommit igång. Det tar vanligtvis ett par dagar. Häll vinet tillsammans med förkulturen. Skaka sedan jäskärlet ordentligt så att jäst och socker fördelas jämnt och fint. Därefter tappas vinet upp på flaskor.

Det bildas ett helt annat tryck av Champagne än vad det gör av vanligt vin. Därför är det absolut nödvändigt att man använder sig av riktiga Champagneflaskor för att möta det tryck som uppstår.

Till förslutning kan man använda en vanlig vinkork som ska tryckas ner ¾-delar i flaskan. Champagnekorksgrimma i metalltråd används för att binda fast korken. Det finns dessutom champagnekorkar i plast som ska vara lättare att hantera. Dessutom kan de återanvändas. Låt flaskorna ligga svalt i ungefär 15-16 grader och jäsa i ungefär 4-6 månader.

På flaskans sida ska det nu ha bildats ett tunt lager jäst. Tanken är att det ska skakas ner mot korken. Håll kring flaskans botten och vrid snabbt ½ varv fram och tillbaka. Placera därefter en bräda under flaskans botten på långsidan så den kommer upp ungefär 3 cm, och på så sätt kommer flaskan luta framåt mot korken. Det är en process som ska upprepas 2 dagar senare med kontinuitet till dess jästen har samlats nere vid korken.

Sedan ska man klippa av tråden på den första flaskans kork och hålla den riktad neråt samtidigt som korken mycket varsamt lirkas av. När korken lossnar följer jästen med. Om det är för stort tryck kan man kyla ner flaskorna till 5-10 grader så de skummar mindre.

Tillsätt en matsked socker och nästan en dl cognac till den första flaskan vin som ska användas till efterfyllning till 15 flaskor. Fyll på varje resterande flaska med ½ dl av likören. Kontrollera noga att jästen är borta. Sedan ska flaskorna korkas igen.

En riktig fin Champagne lagras i 2-3 år. Men dessvärre är det en lång tid och tålamodet hos många räcker inte, vilket är förståeligt. Men Champagne bör lagras åtminstone ½ år innan det kan avnjutas.

Champagne kan gott och väl serveras källarsval men man bör undvika att servera den iskall. En bra temperaur är ungefär 8-10 grader.