Att brygga sin egen specialitet och årgång

Att brygga sin egen specialitet och årgång

En rolig hobby som allt fler ägnar sig åt är att brygga eget vin hemma. Dock är ju Systembolagets utbud både brett och mångfasetterat men trots detta är många nyfikna på att få brygga sin alldeles egen specialitet och årgång. Att det dessutom är ekonomiskt gynnsamt i längden att brygga eget vin är allmänt känt.

Olika bär och frukter kan användas för att experimentera med vinets smakkaraktär. Det finns näst intill oändliga möjligheter att prova olika spännande smaker. Att variera bär och frukter är roligt och kan ge mycket givande resultat. Endast fantasin sätter gränser för vilka bär och frukter man kan använda. I hemmaframställningen experimenteras ofta med olika slags bär och frukter.

I traditionell mening får dock vin endast kallas vin när det produceras uteslutande på vindruvor, vilket följer EU’s definitioner.

Man kan undra om kvaliteten på hemmaframställt vin håller måttet. Och där är det många hemmabryggare som tveklöst skulle försvara smakerna som kan åstadkommas av hemmabryggning.

Hobbymarknaden har genom åren blivit influerad av den traditionella vinindustrin på många plan. Det gäller särskilt både utrustning och ingredienser som förfinats väldigt omsorgsfullt. Det innebär att utrustning m.m. för bryggning i hemmamiljö håller mycket hög kvalitet.

Innan processen kring vinbryggning i hemmet fick sitt uppsving med utrustning och ingredienser så fick det hemmagjorda vinet inte alltid den smak som man hade hoppats.

Det är allt mindre i processen idag som lämnas åt slumpen och med tanke på utvecklingen är möjligheterna bättre och chansen att uppnå de smaker på vinet som önskas är större. På så sätt kan man brygga sina egenkomponerade sorter flera gånger om utan att ris att smakerna kommer skifta från olika vinsatser.

Den flitige bryggaren har som vana att anteckna sina egna recept och får då möjligheten att återproducera sina favoritviner. Men det finns såklart även många som väljer att brygga vin utifrån färdiga vinsatser.

Värt att ständigt ha i åtanke när man brygger är att hygienen bör tas på största allvar om man inte vill riskera att vinet ska bli förstört. Smaken på vinet kan påverkas oerhört mycket av diverse föroreningar. Utgå alltid från att samtlig utrustning är ren och även att vattnet som används är ordentligt rent.

Färdiga vinsatser och andra tillbehör som förenklar framställningen av vin i hemmet säljs via Gert Strand AB. Ett av tillbehören som säljs är Aktivt kol. Det ser till att rena vatten effektivt innan bryggning. Det är en produkt som verkligen rekommenderas om man vill vara säker på att få en riktigt ren grund.

De vinsatser som redan är färdiga levereras med instruktioner som underlättar för bryggaren under processens gång. Men det är självfallet viktigt att instruktionerna följs noggrant för bästa möjliga resultat.

Ett tips till den som söker det lilla extra är att experimentera med olika jäst för att processen ska bli än mer spännande. Det är de små detaljerna i processen som kan bidra till den rätta riktningen för smaken. Markanta smakskillnader kan upplevas bara genom att exempelvis variera jäsningstider.

Det finns många tillbehör som underrättar för bryggaren. Gert Strand AB rekommenderar en hävert Som medför att vinet lättare kan tappas om. Häverten utgörs av två rör, en slang och en slangklämma som har till uppgift att sluta slangen.

Genom att skjuta in rören i varandra så blir häverten anpassningsbar för olika storlekar och jäskärl. Bottensatsen avlägsnas inte ur jäskärlet vid avtappning tack vare att det yttre röret har en plastknopp som täpper till.