Brygg eget vin du också

Brygg eget vin du också

Är du intresserad av att

 • brygga eget vin
 • ? Det är en mycket rolig hobby som ger möjlighet att laborera med många olika spännande smaker.

  Etablerad vinindustrin har påverkat kvaliteten på utrustning och ingredienser för hemmabryggningen. För bara några år sedan var kvaliteten sämre och vinet blev inte alltid som man tänkt. Nu för tiden är det allt mindre som lämnas åt slumpen under processens gång och det finns en större chans att lyckas uppnå de smaker på vinet som önskas. På så sätt kan man brygga exakt samma vin flera gånger. Och det går alldeles utmärkt att anteckna sina egna recept om man inte brygger utifrån en färdig vinsats.

  Oavsett så vill man gärna ha möjlighet att återproducera sitt favoritvin. Inte bara utrustning har utvecklats utan även jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra. Dessa förbättringar har medfört att vinframställning hemma snabbt blivit allt mer populärt.

  Från den traditionella vinframställningen har vinbryggning i hemmamiljö ärvt mycket. Skillnaden är dock att i hemmaframställningen experimenteras ofta med olika slags bär och frukter. I traditionell bemärkelse får vin enligt EUs definitioner enbart namnges vin om det produceras på vindruvor.

  Olika bär eller frukter kan användas för att experimentera med olika smaker. Att även experimentera med olika jäst gör processen än mer spännande. Och att variera jäsningstider kan medföra markanta smakskillnader.

  Hygienen är alltid viktig i vinframställningen. Föroreningar kan påverka smaken på vinet oerhört mycket. Förutom att samtlig utrustning måste vara ren så är det viktigt att vattnet i bryggningen också är ordentligt rent.

  Gert Strand AB är ett företag som säljer kompletta vinsatser och andra tillbehör som gör det enklare att framställa vin hemma. Bland annat säljer företaget aktivt kol som hjälper att rena vatten innan bryggning.

  De kompletta vinsatserna kommer med nödvändiga instruktioner som gör det enklare att inte misslyckas med vinsatsen. Det förutsätter att instruktionerna följs noggrant.

  En hävert underlättar omtappning av vinet. Den består av två rör och en slang med en slangklämma som har till uppgift att sluta slangen. Rören kan skjutas in i varandra och blir då anpassningsbar för olika jäskärl och storlekar.

  Det yttersta röret består av en plastknopp som ser till att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.