Den spännande processen med vinbryggning hemma

Den spännande processen med vinbryggning hemma

Det finns många spännande råd och tips att hämta i boken Hemmaframställning av vin som är skriven av Kjeld Erlandsen. Den ger läsaren möjlighet att kunna brygga det egna husets specialitet och årgång. För vinframställningens del så betyder boken oerhört mycket. Den är verkligen uttömmande och går på djupet vad gäller processens alla delar.

Det är en enorm utveckling som skett inom vinframställningen hemma under de senaste åren. Det beror på att mycket av kunskaperna har ärvts från den etablerade vinindustrin världen över. Det är en oerhört hög kvalitet som utrustningen som används har, och dessutom utvecklas den ständigt. Vad gäller ingredienser så har de dels blivit bättre men också fler till antalet så att vinbryggaren lättare ska kunna nå fram till optimalt resultat utifrån preferenser. Det gäller i synnerhet att betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit på marknaden.

Att privata hushåll brygger vin har blivit allt mer vanligt, och många funderar på att börja. Det finns förvisso en mängd olika vinsorter att välja bland från exempelvis systembolaget, men för många är det tilltalande att brygga husets egen specialitet och årgång. På så sätt kan man även sparra pengar i på att brygga sitt eget vin om man bara vågar ta klivet och investera i den utrustning som krävs.

Hemmaframställning av vin är såklart en mångsidig bok som visar på expertis på detaljerad nivå, men den är även mångsidig på så sätt att den riktar sig till både nybörjare och till den som har lite mer erfarenhet av vinbryggning.

Vinklubbar som har intresse av att brygga vin tillsammans i bryggarlag kan ha stor nytta av boken. Att brygga vin tillsammans är nämligen en aktivitet som blir allt mer populär. Det utgör ett ypperligt tillfälle att umgås och hjälpas åt och utbyta sina erfarenheter.

Den som gillar matlagning brukar också gilla att avnjuta vin i sammanhanget. En del nöjer sig med att dricka det till maten men det har blivit allt mer vanligt att använda vin i själva tillagningsprocessen och spetsa grytkok eller liknande med vin. Det resulterar oftast i en god smakhöjare. Dock är det vanligt att vin används sparsamt av många då dropparna är förhållandevis dyra.

Men när man brygger eget vin hemma kommer man billigare undan, vilket innebär att man kan slösa desto mer i matlagningen. Plötsligt finns inga tveksamheter kring att hälla i några flaskor vitt vin att koka fisken i, eller en skvätt nyponsherry till såsen.

Planeringen av själva vinprocessen är av yttersta vikt. Är man inte tillräckligt noggrann kan mycket gå fel och hela vinsatsen riskerar i slutänden att gå förlorad p.g.a. förvanskad smak. Allting som ska användas i processen bör antecknas, och den utrustning som ska användas måste kontrolleras så den är ren och fungerande. Det kan vara oerhört frustrerande att upptäcka att någonting saknas mitt i processen. Därav är det idé att ställa upp ett detaljerat arbetsschema som hjälper till så att allting kommer komma i rätt ordning under processens gång.

Den utrustning man köper kommer oftast med någon form av bruksanvisning. För att inga fel eller konstigheter ska uppstå på vägen under bryggprocessen så bör den läsas noggrant och innan själva processen påbörjas. Det är inte ovanligt att den som brygger för första gången läser bruksanvisningen först efteråt för att ta reda på vad som eventuellt gick fel. Därtill är det bra om man tar för vana att anteckna i en bryggjournal allting som tillsätts i processen och även anteckna när det tillsätts för att lättare kunna spåra och upptäcka vad som eventuellt kan ha orsakat felet. Men inte enbart för att hitta fel, när man har bryggt ett fullkomligt fantastiskt vin vill man ju gärna kunna brygga det på nytt.