Framställa vin hemma

Framställa vin hemma

Gillar du vin och kanske funderar på att brygga eget vin hemma? Trots att utbudet hos Systembolaget är relativt brett så är det lockande att få brygga sin egna specialitet och årgång. Att brygga eget vin är dessutom ekonomiskt fördelaktigt i längden.

Att brygga eget vin innebär att man kan experimentera med olika slags bär och frukter för att hitta grymma smaker. Det finns nästan oändliga möjligheter för vilka smaker som kan tas fram och den som är experimentellt lagd kommer få en spännande resa.

Det är endast fantasin som sätter gränser för vilka bär och frukter man kan använda. Enligt traditionell bemärkelse får vin enbart kallas vin om det framställs på vindruvor, vilket är i enlighet med EU’s definitioner. Olika bär och frukter används för att experimentera med vinets smakkaraktär.

Är kvaliteten på hemmaframställt vin hållbar då? Där är det många vinkännare som utan tvekan skulle svara ja. Den traditionella vinindustrin har påverkat marknaden på hobbynivå under många år. Man har verkligen tagit vara på utrustning och ingredienser och anpassat dessa till hemmamiljön. Dessutom pågår en ständig förfining. Med andra ord är det en mycket hög kvalitet som utrustning m.m. I hemmamiljö håller.

Det har dock tidigare varit så att kvaliteten på utrustning och ingredienser varit vilket förde med sig att det hemmagjorda vinet inte alltid fick den smak som man hade hoppats.

Idag lämnas ingenting i processen åt slumpen och utvecklingen har medfört att det finns bättre möjligheter att uppnå de smakerna på vinet som önskas. På så sätt kan man framställa särskilda egentillverkade sorter om och om igen utan att riskera att smakerna ändras från de olika vinsatserna.

Många vinbryggare antecknar flitigt sina egna recept och skapar på så sätt möjlighet att återproducera favoritvinerna. Självklart går det även att framställa vin utifrån färdiga vinsatser, vilket många väljer att göra.

Om man inte vill riskera att få vinet förstört är det viktigt att man tar hygienen på allvar. Om det finns föroreningar smaken på vinet påverkas oerhört mycket. Det är därför mycket viktigt att utrustningen är ren liksom att vattnet som används är ordentligt rent.

Den som är intresserad av att börja brygga eget vin kan vända sig till Företaget Gert Strand AB som säljer färdiga vinsatser och tillbehör som gör det enklare att framställa vin i hemmet.

Aktivt kol är ett exempel på tillbehör som Gert Strand AB säljer. Det är en produkt som renar vattnet effektivt innan bryggning. Vill man vara säker på att få en riktigt ren grund är det väl värt att investera i aktivt kol.

Färdiga vinsatser levereras med instruktioner som gör det enklare för bryggaren att förstå vad som ska göras under processens gång. Det är dock viktigt att instruktionerna följs noggrant.

Ett tips för den som är experimentell lagd är att experimentera med olika jäst vilket gör processen än mer spännande. Den rätta smakriktningen kan laboreras fram genom att till exempel variera jäsningstider vilket kan medföra markanta smakskillnader.

En hävert är ett hjälpmedel som rekommenderas. Den gör så att vinet lättare kan tappas om. Den består av två rör som har en slang och en slangklämma som tillsluter slangen.

Rören skjuts in i varandra och anpassas för olika storlekar och jäskärl. Det yttre röret består av en plastknopp som medför att bottensatsen inte avlägsnas ur jäskärlet vid avtappning.