Hembryggning med glycerinet (glycerolen) alternativt såpbubblor med glycerin, det är frågan?

Till hemtillverkning av vin kan glycerin (glycerol) användas för att förfina fylligheten i vinet. Det är glycerin (glycerol) som skänker fyllighet i vin.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin (glycerol). Det fungerar vanligtvis på sprit såsom fruktvodka samt också i öl, man får pröva sig fram.

Vinjäst producerar glycerin under jäsningen men har man snålt med frukt eller druva eller vissa vinjäster så kan det bli för lite. Då känns vinet tunt och blaskigt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet fylls på flaskor alternativt när vinet skall drickas. Doseringen är 1-5 g per liter vin. 1 g glycerin per liter vin brukar räcka mer än väl.

Ordna gigantiska såpbubblor med hjälp av glycerin

Såpbubblor fascinerar både vuxna och barn. Ifall du gillar att göra egna bubblor men anser att det är trist med de små som man får till med vatten och diskmedel så bör du testa en blandning med glycerin, även kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flertal matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som ger fylligheten.

Vad är glycerol och är det verkligen säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon färg alternativt lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin

Det var faktiskt en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja genom en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan frambringa glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut och säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin införskaffa så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att även titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite okonstlad och rolig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, en aning socker och så vanligt diskmedel. Blanda ihop i en skål och doppa därefter det verktyg som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar och två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett arbetsredskap som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Därefter så är det enbart att bringa verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerintvål detaljer

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan också leka med dem i badrummet. Man kan rentav skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen alternativt helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att framställa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därpå kan flyga ut över badrumsgolvet. Detta är något du kan prova på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en glimt på alla produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig inte farlig. Om man även har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran samt glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Detta bör du självklart undvika men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck samt för hudvård.