Kan man dra allt socker över en kam?

Socker är ett samlingsnamn för ett brett antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött och energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker vanligtvis om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi får i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte nyttigt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera skilda livsmedel så att producenterna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många olika namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar enbart ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Noll kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar likadan granulering som strösocker.

Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, absolut kolhydratfria, bidrar till enbart sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger bara sötman.

Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp hastigt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej någon laxerande verkan vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.