Kom igång med vinbryggning hemma

Kom igång med vinbryggning hemma

I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det många goda tips och råd på hur man lyckas framställa spännande viner hemma. Det är en betydande och uttömande bok som innehåller en hög nivå av expertis. Vissa hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.

Erlandsen konstaterar att det skett en enorm utveckling inom vinframställningen hemma. Många kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i jämn takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Flera nya ingredienser har dessutom tillkommit på marknaden som bidrar till att förgylla vinframställningen. I synnerhet har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det många hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?

Boken Hemmaframställning av Vin har som syfte att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan också tjäna som gott underlag åt diverse vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.

Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är verkligen roligt att utveckla sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt trevlig hobby.

Många ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används även i tillagningen. Dock har många resonerat att det ibland är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer utrymme att hälla i mer vin i maten eftersom en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte tänka efter så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.

Ett gott tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman flera personer i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att träffas och umgås, och hjälpas åt och utväxla erfarenheter sinsemellan.

Dessutom ger Erlandsen råd om att noggrant planera vinprocessen. Det är viktigt att skriva upp allting som ska användas och kontrollera att den utrustning som ska användas är ren och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli ganska förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer allting komma i rätt ordning.

All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast någon form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara många fel. Tyvärr är det många som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som eventuellt gick fel.

En annan mycket viktig del i processen är att skriva upp allting som tillsätts och när i processen det sker. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal bra för att spåra vad som eventuellt kan ha gått fel. En bryggjournal kan givetvis fungera åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt fantastiskt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.