Kom igång och brygg ditt eget vin med Hemmaframställning av Vin

Kom igång och brygg ditt eget vin med Hemmaframställning av Vin

Hemmaframställning av Vin är precis som titeln antyder en bok om att göra vin hemma. Boken är skriven av Kjeld Erlandsen den första upplagan av den utkom för ungefär 30 år sedan. Många har beskrivit boken som en mycket användbar handbok som har medfört att allt fler i Skandinavien börjat brygga vin hemma.

Den första insikten man får av bokens innehåll är att det är en relativt enkel process att brygga vin. Det finns de som är intresserade av att brygga vin men aldrig kommer till skott för att det verkar vara komplicerat. Så är alltså inte fallet.

Det sker ständig utveckling kring världens vinindustri och denna utveckling påverkar inte bara massindustrin. Förfinade processer, nya jästekniker och mycket mer letar sig slutligen fram till hemmamarknaden. Och hemmabryggarna är i goda händer då etablerade vinexperter världen över bidrar till denna positiva utveckling.

Tanken med utvecklingen inom vinframställning är att låta så få moment som möjligt inom bryggprocessen vara utelämnade åt slumpen. Att ha möjlighet att under mycket kontrollerade former brygga sitt vin påverkar givetvis slutresultatet positivt. Metoder och förbättrad utrustning är en sak, men dessutom har kvalitén hos ingredienserna blivit bättre. Det finns till exempel väldigt många bra vinjäster som ska underlätta att ge bättre resultat även om flera faktorer naturligtvis spelar in.

Det som är väldigt viktigt att tänka på när man ska brygga eget vin är att följa ett tydligt schema. Det minimerar risken att misslyckas och dels har man tydlig koll på var i processen man befinner sig. Efter som det tar tid att brygga vin vill man gärna inte börja om från början för att man inte varit tillräckligt noggrann.

Det som behövs för att komma igång är ett jäskärl, en gummihätta med tillhörande rör för jäsning och en hävert som ska användas till omtappning och upptappning. Det första man bör göra innan man påbörjar bryggningen är att kontrollera så att utrustningen är hel. Och det är minst lika viktigt att kontrollera att utrustningen är ren. Det finns en övervägande risk att smaken på vinet förvrängs om utrustningen inte är ren från början.

Mer ingående om bryggning finns alltså att läsa i boken Hemmaframställning av Vin. Bland annat behandlar den nya ingredienser och förklarar vilken nytta dem gör och varför man använder dem. Det förekommer givetvis även en mängd tips på olika smaksättningar. Dessutom står det att läsa om nyheter kring starkviner och om vinprovning.

Att brygga eget vin kan mycket väl bli din nya hobby. När man väl tillrett några satser och inser hur enkelt det är så kommer man med stor sannolikhet att fortsätta. Dessutom upptäcker man att det snart blir ekonomiskt fördelaktigt att brygga eget vin.

Faktum är att du kan komma igång och studera vinbryggning relativt omgående. Erlandsens bok finns nämligen tillgänglig som e-bok genom de flesta svenska biblioteken. Läs den direkt på datorskärmen eller på läsplattan. Det bästa av allt är att den är gratis. Så det finns ingen ursäkt att avvakta. Det enda som krävs är att du skapar ett konto som ger dig tillgänglighet till e-tjänsterna hos biblioteken. Vänta inte längre, knappa fram Hemmaframställning av Vin, nu.