Natriumkarbonat, din superkraft när du ska städa hemmet.

Om du vill undvika farliga kemiska preparat så är natriumkarbonat valet för dig. Du kan städa med olika typer av SODA som tvättsoda och målarsoda som innehåller detta ämne.

Natriumkarbonat är starkt för att vara ett naturligt rengöringsmedel. Trots det behöver du fortfarande skydda dig själv och dina saker när du använder detta.

Får man använda natriumkarbonat hur som helst?

Livsmedelsverket säger att du kan använda det utan begränsning. Tillsammans med bl.a. natriumvätekarbonat formar natriumkarbonat de natriumsalter som finns i SODA.

Till städning kan också bakpulver användas, utöver bakningen och där hittar man natriumvätekarbonat. Till städning så funkar natriumkarbonat bättre då det är mer kraftfullt och finns i specifika produkter.

bikarbonat

Hushållsoda och målarsoda är säkra att ha för att göra rent med.

Natriumkarbonat kan vara irriterande vilket är viktigt att ha koll på dock. Man vill se till att inte få det i munnen då det kan orsaka sveda. Man ska ha dem i städning och därför är de starkare än bakpulver, så de ska inte stoppas i munnen.

Ska man måla eller tapetsera så avfettar man ytan med målarsoda. Man använder målasoda även till att göra rent golv innan behandling av det. Efter att man använt SODA för att göra rent ytor som ska ha färg så måste man först låta det torka.

Behöver man mer kraft vid tvätt så använd natriumkarbonat som tvättsoda.

Tvättsoda är ett magiskt medel och det beror på att den är alkalisk. Den kan ta bort fett och kan faktiskt lösa upp vax. Natriumkarbonat i produkter rår även på stearinfläckar. Dock behöver du köpa natriumkarbonat utblandat i en produkt.

Eftersom tvättsoda är skapat för att vara starkt så kan du använda det till tyngre rengöring. Eftersom det finns risk för frätskador bör du vara försiktig. Handskar skyddar mot frätskador så det är viktigt att ha på sig.

Var kan du köpa tvättsoda och andra natriumkarbonatprodukter?

Det finns målarsoda där du kan köpa tvättsoda och tvärtom. Du kan hitta det i måleributiker eller online. Det är ibland smartare att handla det online.

För säkerhetsskull är det bäst att följa produktens instruktioner. Natriumkarbonat Det kan vara klokt att köpa svenska produkter med information på svenska så att du är säker på att du förstår hur du gör rent på ett säkert sätt.