Så lyckas du med hemmabryggningen

Så lyckas du med hemmabryggningen

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör exempelvis kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt många vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en mycket utförlig bok som börjar med att förklara att vin är en trevlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest spännande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd olika kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att hitta många vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man ganska fort att vin kan smaka väldigt annorlunda. Frukt och bär ska givetvis vara mogna och goda om de ska användas till vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges även tips på kringutrustning som är bra att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga.

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel köpa aktivt kol från företaget, vilket är viktigt för att rena vattnet från diverse föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.