Smidig och enkel vinframställning

Smidig och enkel vinframställning

Vin framställs från saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin endast kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det många speciella skilda processer av vinframställning.

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spreds sig i första hand till de grekiska öarna och sedan även till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och såklart även spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan ske i våra hem. Det är dock inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att testa diverse olika bär, frukter och juicer. Det ger också tillfälle att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att öka alkoholhalten. För vinframställning hemma inhandlar man en vinsats som är ett alldeles utmärkt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast bra resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara noggrann med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att vissa oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Därför är både hygien och ren utrustning väldigt viktigt.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten och alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer brukar få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på varierande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett tips är att prova olika jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av olika varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar turbojäst som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Turbojäst är en blandning av näringsämnen och jäst som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Eftersom turbojäst innehåller mindre socker resulterar det dessutom i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.