Trevligt att brygga eget vin hemma

Trevligt att brygga eget vin hemma

Allt fler är intresserade av att brygga sitt eget vin nu för tiden. Utbudet på Systembolaget är brett men många är nyfikna på hur man gör eget vin och dessutom finns det slantar att spara på eget vin. Det ger en möjlighet att laborera med många olika spännande smaker.

Håller resultatet av hemmaframställt vin då? Den större traditionella vinindustrin har påverkat kvaliteten på utrustning och ingredienser som har förflyttat sig till hemmamiljöer. För inte allt för länge sedan var kvaliteten sämre och vinet blev inte alltid som man hoppats. Idag är det dock allt mindre som lämnas åt slumpen i processen och det finns större möjligheter att uppnå de smakerna på vinet som önskas.

På så sätt kan man brygga exakt samma vin flera gånger. Många som inte brygger utifrån en färdig vinsats antecknar dessutom sina egna recept. Man vill gärna ha möjlighet att återproducera sitt favoritvin. Både utrustning, jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra har utvecklats. Det är förutsättningar som medför att vinframställning hemma blivit populärare.

Från den traditionella vinframställningen har vinbryggning i hemmamiljö ärvt mycket. Skillnaden är dock att i hemmaframställningen experimenteras ofta med olika slags bär och frukter. I traditionell bemärkelse får vin enligt EUs definitioner enbart namnges vin om det produceras på vindruvor.

Hygienen är alltid viktig i vinframställningen. Föroreningar kan påverka smaken på vinet oerhört mycket. Förutom att samtlig utrustning måste vara ren så är det viktigt att vattnet i bryggningen också är ordentligt rent.

Gert Strand AB är ett företag som säljer kompletta vinsatser och andra tillbehör som gör det enklare att framställa vin hemma. Bland annat säljer företaget aktivt kol som hjälper att rena vatten innan bryggning.

De kompletta vinsatserna kommer med nödvändiga instruktioner som gör det enklare att inte misslyckas med vinsatsen. Det förutsätter att instruktionerna följs noggrant.

Olika bär eller frukter kan användas för att experimentera med olika smaker. Att även experimentera med olika jäst gör processen ännu mer spännande. Variationer av jäsningstider kan medföra markanta smakskillnader.

Med hjälp av en hävert kan vinet lättare tappas om. Häverten består av två rör med en slang och en slangklämma som ska stänga slangen. Genom att rören skjuts in i varandra så kan de anpassas för olika storlekar och jäskärl. Det yttre röret har en plastknopp som medför att bottensatsen inte försvinner ur jäskärlet vid avtappning.