Utrustning för hembryggning

Utrustning för hembryggning

Nu för tiden är det tämligen enkelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda utrustning. Det finns givetvis mängder av övriga hjälpmedel och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många tips.

Kjeld betonar också hur viktigt det är med hygien. Allting som kommer i kontakt med vin och frukt måste vara rent. All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allt sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är dessutom två medel som är helt ofarliga att använda.

För att få bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går även att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara noggrann med att kontrollera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer eftersom det är redskap som delar frukten alldeles för mycket.