Vin på bär och frukt

Vin på bär och frukt

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit mycket enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock viktigt att noggrant planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det vanligt att brygga på allehanda bär och frukter.

Om man använder sig av till exempel bär så ska de först krossas och blandas med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör dessutom vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få bort en stor mängd av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noggrann med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet bör jäsa i ungefär 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var noga med att skölja ur hinkar och kärl noggrant efter användning. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt sortiment som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer även aktivt kol och turbojäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.