Vinbryggning i hemmet

Vinbryggning i hemmet

Nu för tiden är det många människor som intresserar sig för att brygga eget vin hemma. Detta trots att utbudet som finns hos Systembolaget är brett. Anledningen till det är att många är nyfikna på att få brygga sitt eget vin och göra sin egen specialitet och årgång. Ytterligare ett argument för att brygga hemma är att det i längden är ekonomiskt lönsamt.

Att brygga eget vin ger näst intill obegränsade möjligheter att experimentera med olika smaker. Den som är van att använda sin fantasi kommer finna det glädjande under processens gång. Det finns mängder av olika bär och frukter man kan använda sig av, och ibland finns dessa tillgängliga i den egna trädgården.

Det finns dock av EU en definierad skillnad mellan hemmagjort vin och vin som tillverkas traditionellt inom den etablerade vinindustrin. I traditionell bemärkelse får vin enbart namnges vin om det produceras på vindruvor.

Är kvaliteten på hemmaframställt vin tillräckligt bra. Håller den för den inbitna vinkännaren? Faktum är att många vinkännare som brygger hemma tveklöst skulle svara ja.Från den etablerade vinindustrin har massor med inspiration hämtats. Man har i huvudsak tagit vara på utrustning och ingredienser och förbättrat dessa så långt som möjligt. Därmed råder det inget tvivel om att utrustning m.m. avsedd för hemmamiljö håller mycket hög kvalitet.

Kvaliteten på utrustning och ingredienser har varit betydligt sämre och hemmagjort vin har inte alltid fått den goda smak som det får idag.Förr lämnades dessvärre mycket i processen åt slumpen medan man idag här medveten om processen olika delar. Det innebär såklart att möjligheter att uppnå de smaker på vinet som önskas blir bättre.

En tydlig fördel med dessa förbättringar är att man enklare kan brygga egengjort favoritvin flera gånger om utan att smaken ändrar sig. För att göra det underlättar det att anteckna de recept till viner man skapar. Bortsett från att höra helt egna viner kan man såklart även brygga utifrån färdiga vinsatser.

Hygien är otroligt viktig vad gäller vinframställning. Om det inte tas på största allvar finns en överhängande risk att vinet blir förstört. Det är alla typer av föroreningar som kan påverka smaken på vinet. Därför är det viktigt att samtlig utrustning är ren och att likaså vattnet som används är ordentligt rent.

Det går alldeles utmärkt att köpa färdiga vinsatser vilket går att göra från exempelvis företaget Gert Strand AB. De säljer också diverse tillbehör som förenklar framställningen av vin i hemmet. Till exempel säljer företaget aktivt kol som rekommenderas varmt att alla vinbryggare använder sig av. Kolet ser till att vattnet renas på ett mycket effektivt sätt innan bryggning.

De vinsatser som Gert Strand AB säljer som är färdiga levereras med instruktioner som gör det enklare för bryggaren under processens gång. Men man måste tänka på att verkligen följa instruktionerna noggrant för bästa möjliga resultat.

Den som verkligen tar vinbryggningen på allvar bör experimentera med olika typer av jäst. Den rätta riktningen för en smak på vinet kan nämligen finnas i detaljerna. Till exempel kan Variationer av jäsningstider medföra markanta smakskillnader.

För att det praktiskt ska löpa på då smidigt som möjligt i processen kan man vara behjälplig av en hävert. Med den kan vinet på ett mycket enkelt sätt tappas om. Häverten utgörs av två rör med en slang och en slangklämma som stänger slangen. Det yttre röret är utrustat med en plastknopp som gör att bottensatsen inte försvinner ur jäskärlet vid avtappning.